Blog artikelen

Vegetarisch en veganistisch koken: de natuurwinkel biedt uitkomst

Je wilt minder of geen vlees meer eten of krijgt mensen over de vloer die vegetariër of veganist zijn? Geen probleem, bij de natuurwinkel kunnen ze uit de losse pols talloze maaltijden opnoemen die je klaar kunt maken. Het zijn vaak makkelijk te bereiden gerechten, en nog goedkoop ook. Hippe en inspirerende plek Wie altijd naar de reguliere supermarkten gaat en voor het eerst in een natuurwinkel komt, weet niet wat hij ziet. Het imago van de natuurwinkel is in de loop der decennia dan ook veranderd van iets wat vooral geassocieerd werd met stoffige biologieleraren tot hippe en inspirerende plek. Ze hebben hier vrijwel alles voor een heerlijke en vleesloze maaltijd. Het is niet zo dat ze er alleen maar zeewier en voedingssupplementen verkopen. Sterker nog, door de groeiende veggie- en vegan-cultuur zijn vleesvervangers als seitan, tofu, quorn en tempeh niet aan te slepen en daarom ook niet meer zo duur als vroeger. Fijn voor de portemonnee Wie zijn eetpatroon wil verbeteren en iets...

Lokale ingrediënten, toverwoorden bij streven naar duurzaamheid

Het is een fijne bijkomstigheid dat duurzaamheid behalve een streven steeds meer een trend begint te worden. Of duurzaamheid nu een modewoord is of niet, dat zal Moeder Natuur een vegetarische worst wezen. We houden meer rekening met onze leefwereld bij alles wat we aanschaffen, van onze energie tot een broodje kaas.   Duurzaamheidsadviezen en de commercie Modeketens ('lever een zak oude kleding in voor een waardebon'), de autobranche, aanbieders van energie: marketeers spelen gretig in op het verschijnsel dat deze eeuw niet meer uit ons leven weg te denken is. Alles kan duurzamer en dat laten ze de consument weten ook. Al weten mensen zelf vaak wel wat ze kunnen doen. Vergelijk verschillende soorten energie, kies voor een 'groene' bank, neem een duurzaam geproduceerde telefoon, stap over op elektrisch rijden en koop zoveel mogelijk lokale producten, het is maar een handvol adviezen die de ronde doen, aangezwengeld door trendsetters op dit gebied. Of de berichtgeving over klimaatve...

De voordelen van een eigen duurzame moestuin

Het heeft veel voordelen om je eigen moestuin te hebben. Zo heb je het groeiproces zelf in de hand en weet je zeker dat de producten die je eet onbespoten zijn. Ook bespaar je op CO2-uitstoot doordat er geen verpakkingsmaterialen en transport nodig zijn. Vergelijk energie als je de plantjes eerst in de winter in de kas wilt laten groeien. Want je stroomrekening kan daarvan anders flink oplopen.   In beweging blijven Niet alleen geniet jij van de lekkerste verse groenten en kruiden uit je eigen moestuin, maar ook is moestuinieren een uitstekende manier om in beweging te blijven. Zonder dat je het door hebt verbrand je flink wat calorieën terwijl je onkruid aan het plukken bent of de plantjes water geeft. Daarnaast helpt tuinieren je om je hoofd leeg te maken na een drukke dag op het werk. Jij geniet van de tijd buiten en bent lekker bezig in de natuur. Door zelf groenten, fruit en kruiden te kweken ontwikkel je meer geduld. Je moet namelijk wachten tot de groenten geoogst kunnen ...