Het heeft veel voordelen om je eigen moestuin te hebben. Zo heb je het groeiproces zelf in de hand en weet je zeker dat de producten die je eet onbespoten zijn. Ook bespaar je op CO2-uitstoot doordat er geen verpakkingsmaterialen en transport nodig zijn. Vergelijk energie als je de plantjes eerst in de winter in de kas wilt laten groeien. Want je stroomrekening kan daarvan anders flink oplopen.

 

In beweging blijven

Niet alleen geniet jij van de lekkerste verse groenten en kruiden uit je eigen moestuin, maar ook is moestuinieren een uitstekende manier om in beweging te blijven. Zonder dat je het door hebt verbrand je flink wat calorieën terwijl je onkruid aan het plukken bent of de plantjes water geeft. Daarnaast helpt tuinieren je om je hoofd leeg te maken na een drukke dag op het werk. Jij geniet van de tijd buiten en bent lekker bezig in de natuur. Door zelf groenten, fruit en kruiden te kweken ontwikkel je meer geduld. Je moet namelijk wachten tot de groenten geoogst kunnen worden. Ook leer je omgaan met teleurstellingen, want een oogst kan mislukken.

 

Besparen op groenten en fruit

Jij bepaalt zelf welke soorten groenten en fruit je het liefst wilt oogsten. Eet je bijvoorbeeld heel veel paprika? Dan valt het aan te raden om deze zelf te gaan verbouwen. Hierdoor bespaar je flink op je boodschappenbudget, zeker als je voornamelijk plantaardig eet. Praktische groenten om zelf te verbouwen zijn onder andere courgette en zoete aardappel. Andere handige producten, zoals bijvoorbeeld gezonde granen en noten of extra vitamines, shop je gemakkelijk online bij een van de online natuurwinkels. Je moet er wel rekening mee houden dat niet iedere plantsoort van volle zon houdt. Bladgewassen zoals spinazie, sla, munt en peterselie doen het beter in de schaduw.

 

 

Goed voor het milieu

Eten uit je eigen moestuin hoeft niet eerst de halve wereld over te reizen voordat het op je bord ligt. Al dat transport zorgt namelijk voor een grote uitstoot aan broeikasgassen. Als je meer eet uit je eigen moestuin, is er minder transport nodig. Alleen de zaadjes hoeven bij je te komen. Daar komt bij dat groenten en fruit uit de supermarkt vaak wordt verpakt. Voor het transport is eveneens verpakkingsmateriaal nodig, zodat de groenten onbeschadigd aankomen in de supermarkt. Door voedsel uit je eigen tuin te halen, heb je geen verpakkingsmateriaal meer nodig. Eten jouw kinderen maar moeilijk groenten? Dan kan het helpen om ze zelf hun eten te laten verbouwen. Ze zien waar de worteltjes of tomaatjes die op hun bord liggen vandaan komen, waardoor de kans groot is dat ze hun nieuwsgierigheid niet in bedwang kunnen houden. Na een paar keer proeven zijn ze helemaal om.