Je wilt minder of geen vlees meer eten of krijgt mensen over de vloer die vegetariër of veganist zijn? Geen probleem, bij de natuurwinkel kunnen ze uit de losse pols talloze maaltijden opnoemen die je klaar kunt maken. Het zijn vaak makkelijk te bereiden gerechten, en nog goedkoop ook.
Hippe en inspirerende plek
Wie altijd naar de reguliere supermarkten gaat en voor het eerst in een natuurwinkel komt, weet niet wat hij ziet. Het imago van de natuurwinkel is in de loop der decennia dan ook veranderd van iets wat vooral geassocieerd werd met stoffige biologieleraren tot hippe en inspirerende plek. Ze hebben hier vrijwel alles voor een heerlijke en vleesloze maaltijd. Het is niet zo dat ze er alleen maar zeewier en voedingssupplementen verkopen. Sterker nog, door de groeiende veggie- en vegan-cultuur zijn vleesvervangers als seitan, tofu, quorn en tempeh niet aan te slepen en daarom ook niet meer zo duur als vroeger.
Fijn voor de portemonnee
Wie zijn eetpatroon wil verbeteren en iets wil bijdragen aan dierenwelzijn en milieu, hoeft niet per se de kosten te veranderen. Een lening aanvragen is bij wijze van spreken niet nodig - vroeger niet en nu niet. Het is een fijne bijkomstigheid dat je goede voornemens zich niet gaan wreken als het om je bankrekening gaat. Bovendien zijn de grote voedselproducenten op de trend gedoken en kun je het zo gek niet verzinnen of er is een vegetarisch of veganistisch alternatief voor. Ze worden ook steeds beter van smaak. Typisch is wel dat er discussie is ontstaan over de benamingen van die producten, maar dat even terzijde.
Basisproducten die je in huis moet hebben
Voor onverwachte vleesloze dinertjes is het handig om wat vleesvervangers in de vriezer te hebben liggen. Enkele blokken tofu en tempeh, de vegetarische balletjes van Vivera of de lokale specialiteiten van de natuurwinkel in jouw buurt. Zo heeft een natuurwinkel in pakweg Gouda misschien wel kaaskroketten met Goudse kaas. Blikken tomatenpulp, bij de natuurwinkel ook biologisch te verkrijgen, zijn altijd handig om een snelle spaghetti al pomodoro in elkaar te draaien, een Italiaanse klassieker die in het culinaire walhalla op elke menukaart staat. Biologische spaghetti vind je er ook, evenals veganistische geraspte kaas om eroverheen te strooien.
Supersimpele pasta
Over Italiaans gesproken: grofweg de helft van de bekende gerechten uit Italië bevat geen vlees. De keuken is van origine een 'arme' keuken (la cucina povera), waar zelfs vaak geen zout voorhanden was. Daaruit zijn al die heerlijke broden voortgekomen, en supersimpele pasta's zoals spaghetti aglio e olio e peperoncini: de bekende deegsliertjes met olie, knoflook en gehakte chilipepertjes. Met een salade en een stukje brood erbij scoor je hiermee punten bij elke veganist of vegetariër.